Jag minns inte första gången jag introducerades för ordet hen. Jag minns bara att jag tyckte det var oerhört fånigt. Kanske fick jag innebörden förklarad för mig på fel sätt, eller så var jag helt enkelt inte beredd att lyssna. Kanske hade jag på förhand bestämt mig för att feminism inte var något för mig och att allt som kunde förknippas med det bara var fjantigt hittepå. 
 
Genom åren har jag tillsammans med vänner och bekanta haft otaliga diskussioner kring ordet, dess användbarhet och betydelse. I de allra flesta fall har samtalet låtit något i stil med "Alltså jag gillar verkligen inte ordet hen...". Ofta följt av ett mer eller mindre tappert försök att försöka hitta ett undantagsfall där ordet faktiskt skulle kunna tänkas användas. "...men långt där borta går det ju en person som vi inte kan se om det är en man eller kvinna, kanske är det då vi kan säga hen?". Fast nej, vi kan ju lika gärna säga "han eller hon". Eller bara "han", vad spelar det för roll egentligen? 
 
Det tog många år innan jag förstod att ordet hen inte finns till för att försöka förinta könen. Jag såg det länge som ett ord som nedvärderade och kränkte det kön en tillhörde. Vadå, är det inte tillräckligt bra att vara en hon? Jag förminskar ju min kvinnlighet om jag kallar mig för hen! Det var först när jag insåg att det inte handlar om att kalla personer vi vet könet på för hen, utan att det är ett fantastiskt ord i de sammanhang då en faktiskt inte har en aning om ifall personen ifråga är en kvinna eller man. Som att inte av rutin kalla en läkare eller en ingenjör för han, och en förskolelärare eller tandsköterska för hon. Det leder bara till att vi häller vatten på den kvarn som placerar könen i olika fack och utser ett visst kön att äga vissa förmågor och möjligheter. Den kvarn som vi vid det här laget borde ha skrotat för länge sen.
 
Använder du ordet hen?
feminism, feminist, könsroller, taställning, hen,

1 kommentarer

elliott

17 Apr 2015 15:43

Använder bara hen om de ickebinära personerna som har det som pronomen, annars säger jag den eller dom. Är själv ickebinär med 'den' som pronomen och blir precis lika felkönad om någon säger hon, han eller hen.

Kommentera

Publiceras ej