Dags för ett nytt tema här på bloggen, nämligen Fredagsfeministen. Det innebär rätt och slätt att jag varje fredag publicerar en text skriven med utgångspunkt från feminism och jämställdhet. Allt ifrån stora essentiella frågor, till mindre vardagsfunderingar. Stort och smått, viktigt och tänkvärt. Nu kör vi - dags för premiärtexten!
 
Bresa på tunnelbanan
 

Som de flesta andra dagar inledde jag denna morgon med att äta frukost framför nyhetsmorgon. Aktuella ämnen diskuteras, roliga inslag visas och efter att ha sett nyhetsrapporteringen ungefär 5 gånger har en även bra koll på vad som hänt och händer ute i världen. 

Denna morgon gästades studion bland annat av en kvinna vid namn Annika Leone. Som erfaren tunnelbaneåkare har hon observerat, upplevt och irriterat sig på ett fenomen som uppenbarar sig mer eller mindre varje gång hon åker tunnelbana. Män som bresar. Som sitter så bredbent att de inkräktar på sätet tillhörande medpassageraren som sitter bredvid. Gärna så att mannens lår är i kontakt med kvinnans.  Annika Leone tröttnade på detta och skapade tillsammans med sin vän en skylt som illustrerar en bresande man, överstruket med ett klart och tydligt streck. Visa respekt och sluta bresa, tack.

 
Annika Leones antibres-bild, lånad från hennes blogg som ni hittar här
 

Och visst är väl detta något vi känner igen? Män som inte räds att breda ut sig och kräva sin plats. Inte bara på tunnelbanan, utan överallt där en ska sitta. Soffor, bänkar, bussar och så vidare. Som att det är självklart att mannen har rätt att ta upp ett och ett halvt säte medan kvinnan som sitter bredvid ska klara sig på den halva som blir över.

Det jag blir nyfiken på är vad detta beteende grundar sig på. Eftersom jag är född med snippa och därmed inte vet hur det känns att ha manliga könsorgan mellan benen är det omöjligt för mig att avgöra om det har med bekvämlighet att göra. Blir det obehagligt när det blir för trång runt paketet? (trångt = normal sittställning). Eller har det, medvetet eller undermedvetet, med makt och dominans att göra? Ett sätt att visa att mannen är högre stående och därför har rätt till att ta mer plats i samhället? Och är vi kvinnor helt enkelt uppfostrade att inte ta plats vilket gör att vi inte vågar eller reflekterar över att säga ifrån? Vad tror ni?

För att summera detta ämne tycker jag vi kan komma överens om en sak - visa dina medmänniskor respekt i samhället! Låt alla få ta lika del av det utrymme vi har, och sluta ta upp onödig plats genom att sprida ut väskor och påsar eller sitta överdrivet bredbent. Det behöver inte vara svårare än så. 

Självklart är detta en generalisering, och jag påstår absolut inte att alla män beter sig på det här sättet. Jag påstår inte heller att det inte finns kvinnor som tar upp mer plats än de behöver, naturligtvis finns även dem.

annikaleone, bresapåtunnelbanan, fredagsfeministen, nyhetsmorgon, nymo,

Kommentera

Publiceras ej