För några månader sedan bestämde jag mig för att bli vegetarian. Redan när jag flyttade hemifrån för 3 1/2 år sedan började jag tänka i de banorna och gjorde diverse små förändringar i kosten såsom att äta vegetariskt en dag i veckan (Meatless Monday) och att byta ut det röda köttet mot fisk och kyckling. Jag var inte speciellt strikt utan åt vad som helst när jag var på besök hos någon eller när jag blev bjuden på mat. Ungefär såhär fortsatte jag fram till i vintras då jag läste boken ”Äta djur” av Safran Foer och bestämde mig för att bli vegetarian på heltid. 

 
In the making - quinoabiffar med spenat och fetaost

Mina främsta anledningar till att äta vegetariskt är djuretik och klimatpåverkan. Av ekonomiska och effektiviseringsskäl har djurhållning och köttproduktion i många fall gjort avkall på djurens välmående. De bor trångt, får inte vara utomhus och blir så stressade att de gör varandra illa. Så länge verkligheten ser ut på det sättet kan jag inte rättfärdiga mitt köttätande bara för att jag tycker det är gott. I dagsläget har jag valt att fortsätta använda mjölk och animaliska mejeriprodukter, vilket rent etiskt inte heller känns försvarbart. Värphöns lever precis som broilers (höns för köttproduktion) under hemska förhållanden och kalvar skiljs från sina mammor alldeles för tidigt medan kon står uppstallad dag ut och dag in för att bli mjölkad. Så mitt mål är att i framtiden även kunna utesluta dessa produkter, men jag är tyvärr inte riktigt där än. 

Klimatmässigt är köttproduktionen en av de absolut största bovarna då framställningen av kött kräver väldigt stora mängder energi. Så att välja vegetabiliska livsmedel framför de animaliska gör alltså även klimatet och vår jord en stor tjänst. 

 

Vegetarisk paj med broccoli och sugar snaps.

 Jag hade förväntat mig att det skulle vara jobbigt. Att jag skulle ha svårt att komma på vegetariska maträtter och att jag hela tiden skulle känna att köttet saknades. Men det har gått hur bra som helst. Det finns mängder med vegetariska ”köttsubstitut” såsom quorn och soja, vilket gör att jag fortfarande kan njuta av färs, hamburgare, filéer och kebab. Dessutom finns det en hel uppsjö av både goda, nyttiga och enkla vegetariska måltider som lätt går att hitta på internet. Så vill du bli vegetarian men tror det är för ”svårt” - sluta tveka! Det är lätt som en plätt. Och känner du dig inte redo att helt överge köttet hoppas jag att du kan tänka dig att göra en eller flera av veckans dagar till veg-dagar, för djurens och miljöns skull. 

En recension av boken ”Äta djur” kommer, håll utkik!

jagbryrmig, klimatfrågan, miljö, nejtillkött, vegetarian, vegetariskt,

3 kommentarer

Mikaela

01 Apr 2015 12:11

Jag äter rätt mycket kött men en dag försöker jag äta vetegariskt också, det blir lite svårt för mig som tränar så mycket och måste få i mig en massa proteiner. Jag vet att det går men har inte satt mig in i allt man måste äta för att ändå få i sig alla proteiner :)

Svar: För träningens och proteinintagets skull behöver du inte oroa dig - det är en myt att det är svårt att få i sig tillräckligt som vegetarian :) Quorn, soja, bönor, linser och diverse frön och korn innehåller mycket protein, för att bara nämna några :) så vill du testa mer vegetariskt är det bara att köra!
Mielo

Oslofru

01 Apr 2015 12:16

Klart det inte är jobbigt att vara vegitarian, det finns massa gott att äta ändå :D

Svar: Visst finns det :)
Mielo

Linda

14 Apr 2015 21:34

Kul att du tagit steget!

Jag bor i ett LCHF-hem och äter kött när det serveras, fast jag föredrar vegetariskt av olika skäl. När jag åker på läger och annat brukar jag anmäla vegetarisk kost. Bekanta brukar kommentera detta, "men du är väl inte vegetarian?!". Tycker det är synd att en måste vara antingen eller. Om jag äter vegetariskt hälften av måltiderna i två år får det samma effekt som om jag ätit helt vegetariskt i ett år!

Angående vegangrejen tycker jag att du ska prova veganska alternativ och se vilka produkter du gillar. Förändringen måste ju inte ske över en natt. Kan tipsa om facebookgruppen "Vad lagar du för veganmat idag?" för inspiration och härligt folk. :)

Svar: Jag håller med dig om att man inte behöver vara antingen eller, det är jättebra att du gör medvetna val och försöker äta vegetariskt när du har möjlighet. Ofta är det ju enklare att ta ett steg i taget och succsesivt ändra sina vanor än att göra allt för stora förändringar på en gång, precis som du själv skriver :)
Tack snälla för tipset om facebookgruppen, det ska jag absolut kolla in! En kan aldrig få för mycket av inspiration och trevliga människor :) Kram!

Mielo

Kommentera

Publiceras ej